Daglichtsysteem: lichtkoepel met prisma voor meer licht

Een daglichtsysteem is een dakkoepel waarbij met prisma’s en spiegels voor meer daglicht in huis of kantoor wordt gezorgd. Daarnaast zijn er lichtkoepels en lichtstraten.

  Stuur bericht !   Bel 06 5340 6242 !

 
De Solatube is een compact hoogrendement daglichtsysteem, waarmee het mogelijk is om op alle type daken het daglicht op te vangen en dit over afstanden tot 5 meter te transporteren naar een plek in huis, kantoor of industriehal waar men meer daglicht wil. Een speciaal ontwikkelde plafond-armatuur verstrooit het licht in de gekozen ruimte. Zo wordt een optimale lichtinval bereikt. Het praktische resultaat is veel licht tegen lage kosten. Tegen meerprijs zijn speciale kunstlichtarmaturen leverbaar die aan de binnenzijde van de tube worden gemonteerd. Hierdoor kan de plafond-armatuur ook ’s avonds als gewone lamp-armatuur gebruikt worden. Het Solatube systeem bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Een bolle (kleine) dakkoepel voorzien van een extra reflector.
 • Afhankelijk van het daktype een bijbehorende dakopstand.
 • Het in diverse lengtes leverbare, zeer sterk reflecterende, buisprofiel.
 • De speciaal ontwikkelde plafond-armatuur, die het licht in de ruimte verdeelt.

Hoe werkt een daglichtsysteem?

De koepel is voorzien van de Raybender Technologie. Deze technologie maakt gebruik van ingeslepen prisma’s aan de binnenzijde van de koepel. Deze prisma’s `buigen` het opgevangen licht neerwaarts in de lichtgeleidende buis. De koepel is tevens voorzien van een extra gepatenteerde reflector die zowel direct zonlicht als het meer diffuse licht (bij bewolkt weer) opvangt. De binnenzijde van de lichtgeleidende buis is voorzien van Spectralight, een gepatenteerde `spiegel` met een zeer hoog rendement. Het resultaat is een transmissie van bijna 100% van het opgevangen licht. Tot slot wordt het opgevangen daglicht in de ruimte verspreid door een plafondplaat. De Solatube Brighten Up Series worden standaard geleverd met de populaire vlakke plafondplaat. Als optie is echter ook een prisma (bolle) plafondplaat of een optiview plafondplaat leverbaar.

woning1-1woning1-2

 

 • Het daglichtsysteem biedt de voordelen van een ‘gewone’ lichtkoepel (daglicht, energiebesparing) zonder de nadelen (slagschaduweffect, geluidshinder, warmteoverlast in de zomer, warmteverlies in de winter) door de compacte afmetingen en doordacht gebruik van rendement verhogende technieken.
 • Iedere Solatube koepel is voorzien van een spiegel. Deze vangt het licht op dat de koepel anders onbenut zou verlaten en kaatst het terug de buis in. De koepel van de Brighton Up Series is bovendien voorzien van de gepatenteerde Raybender technologie. De RayBender (letterlijk: stralenbuiger) bestaat uit ingeslepen prisma’s. Deze buigen het opgevangen licht neerwaarts in de lichtgeleidende buis. Vooral bij laagstaande zon en bewolkt weer (diffuus licht) verhogen deze technieken de lichtopbrengst aanzienlijk.
 • De binnenzijde van de lichtgeleidende buis is voorzien van SpectralightTM, een gepatenteerde ‘spiegelcoating’, met zeer hoog rendement. Het resultaat is een lichttransmissie van maar liefst bijna 100% van het opgevangen licht.
 • Verdere punten van verschil met traditionele lichtkoepels zijn onder andere de verspreiding van het licht vanaf plafondhoogte en rondom in de ruimte door een speciale diffuser. De diffusers zijn in drie uitvoeringen leverbaar.
 • Ook laten Solatube daglichtsystemen nagenoeg geen geluid door. Regenval en hagel zijn binnen nauwelijks te horen.
 • Daarnaast biedt Solatube een hogere inbraakwerendheid door kleinere diameters bij vergelijkbare lichtopbrengst.
 • De standaardset van de Brighten Up Series wordt geleverd met twee in elkaar te schuiven buizen die een dakpakket tot 38 cm kunnen overbruggen. Deze buizen kunnen ieder afzonderlijk in een bocht van 0-30º gesteld worden, waardoor de standaardset een dakhelling van 0-60º kan overbruggen.
 • De SolaMaster Series 21” in Magazijnuitvoering is speciaal geschikt voor bedrijfshallen en andere ruimten zonder verlaagd plafond. Deze versie heeft een bollende, ronde ‘prismatic’ diffuser. De set kan eenvoudig vanaf het dak worden geïnstalleerd door hem van bovenaf in de ruimte te laten zakken. Werkzaamheden aan de onderzijde, bijvoorbeeld met een hoogwerker, zijn hierbij niet nodig. De standaardset kan geplaatst worden op daken met een dakhelling tot 30º, en heeft een lengte van 70 cm.
 • De SolaMaster Series 21” in Kantooruitvoering is uitgerust met een omvormer van 53 cm rond naar 60 x 60 cm vierkant. Dit maakt hem bij uitstek geschikt voor toepassing in systeemplafonds. De standaardset wordt geleverd met twee 0-30º bochten en een maximale netto lengte van 70 cm.
 • Door toepassing van de reflecterende buizen kunnen Solatubes ruimten verlichten die op andere manieren onbereikbaar zijn voor daglicht. Voor de Brighten Up Series zijn verlengstukken leverbaar van 35 en 56 cm netto lengte. De SolaMaster kan met stappen van 56 cm netto lengte uitgebreid worden. Net als bij de standaardsets schuiven deze buizen in elkaar wat de installatie vergemakkelijkt. Maximale advieslengten door toepassing van verlengstukken zijn 4 m (Ø25 cm), 7 m (Ø35 cm) en 10 m (Ø53 cm). Hierbij kan met extra bochten (traploos 0-90º per extra bocht) gewerkt worden.
 • De 10” (Ø25 cm) is geschikt voor ruimten van 3 x 3 m per set.
  De 14” (Ø35 cm) is geschikt voor ruimten van 4 x 4 m per set.
  De 21” (Ø53 cm) is geschikt voor ruimtes tot 6 x 6 m.
  Uiteraard is een goed belichtingsadvies afhankelijk van de eventuele overige daglichttoetreding.
 • Voor slaapkamers en presentatieruimten is een traploos en elektronisch bedienbare daglichtdimmer leverbaar voor alle drie de diameters. Deze kan de daglichttoevoer voor ca. 96% afsluiten.
 • Een Solatube daglichtsysteem is vrijwel onderhoudsvrij. De Solatube kan ook in bestaande constucties vrij eenvoudig geplaatst worden. Uitermate geschikt voor beton.

Geef een reactie

Scroll Up