Dakgoten, Daklekkage, Inbraakpreventie

Hier volgt informatie over daken, dakgoten, daklekkage, inbraakpreventie, scheuren in het loodwerk, knallen op het dak, grind op het dak, stankoverlast, duiven overlast, mosgroei.

  Stuur bericht !   Bel 06 5340 6242 !

loodinspouw
Daklekkage of doorslag
: Doorslag heeft u alleen in combinatie met harde wind (slagregen) en altijd in de buurt van het metselwerk, bijvoorbeeld langs de schoorsteen. De oorzaak hiervan is dat het lood niet tot in de spouw aangebracht is. Vernieuw het lood volgens de tekening of maak het metselwerk waterdicht.
Een daklekkage in de dakbedekking daarentegen, treedt bij elke regenbui op. Uw dakbedekking is mogelijk aan vervanging toe, laat uw dak door ons inspecteren.

Zinken dakgoten: zink en koper hebben een lange levensduur dankzij de vorming van een zelfbeschermende laag ook wel “patinalaag” genoemd. Om deze laag te behouden is het belangrijk de dakgoot regelmatig te reinigen en verroeste voorwerpen te verwijderen. U kunt uw zinken dakgoot ook een extra bescherming geven door hem te behandelen met bijvoorbeeld Stereocoat van Trimetal.

Dakgoten kunnen ook bekleed worden met EPDM voor een extra lange levensduur, een waterafdichting met geringe milieubelasting en geen brand- of vlamgevaar tijdens de plaatsing. Tevens zijn de EPDM dakgoten in de winter en zomer beloopbaar en bestendig tegen zure regen en UV-straling.

Inbraakpreventie: de lichtkoepels zijn over het algemeen de zwakste schakel. Zorg voor anti-diefstal schroeven en laat eventueel nieuwe pantserkoepels (polycarbonaat) monteren. Een metalen rooster aan de binnenzijde vormt de beste bescherming maar is wel minder fraai. Laat geen losse ladders of kliko’s rond het gebouw staan.

Scheuren in het lood: lood mag in maximale lengtes van 1 meter worden verwerkt, zo niet dan onstaan er op regelmatige afstand scheuren. Repareer deze scheuren met zelfklevende bitumenband of vervang het lood.

Onderhoud: maak minimaal twee keer per jaar het dak schoon en let speciaal op het openhouden van de goten en hemelwaterafvoeren. Loop echter nooit op het dak met extreem hoge of lage temperaturen en let er wel op dat u niet tegen de doorvoeringen stoot.

Snoeien: verwijder elk voorjaar de klimop tot minstens 50 centimeter onder de dakrand. Hierdoor voorkomt u dat deze onder de daklijst groeit en lekkages veroorzaakt. Snoei ook de takken die boven het dak hangen zoveel mogelijk weg.

Verstoppingen: in een bosrijke omgeving verstoppen de vuilvangers of bolroosters bij de hemelwaterafvoeren zeer snel. Breng over de vuilvanger of bolrooster circa 1 m² geplastificeerd fijnmazig tuingaas aan. Hierdoor vergroot men de omtrek en duurt het veel langer voordat de afvoeren verstoppen. Dit gaas kunt u met twee bakstenen vastleggen en dus nadien eenvoudig verwijderen om te reinigen.

Riolering: maak minimaal twee maal per jaar uw dak schoon en let speciaal op het openhouden van de afvoeren. Laat om de 25 à 30 jaar uw riolering reinigen. Een slechte afwatering in combinatie met een wolkbreuk kan tot een enorme ravage en schade leiden.

Platte daken

Belopen: loop niet op uw dak bij extreme warmte of koude. Bij normale temperaturen kunt u echter gerust op uw dak lopen. Let er speciaal op dat u niet tegen de ontluchtingen en doorvoeringen stoot.

Stankoverlast: platte daken uitgevoerd met onbeschermde bitumen verspreiden in de zomer een asfaltgeur. Pas in dit geval steeds leislag of grind als bescherming toe.

Knallen in de winter: op uw plat dak blijft te veel water staan dat in de winter bevriest. Grind op het dak of een beter afschot verlossen u van dit lawaai.

Grind op het dak: verlengt de levensduur van het dak en verhoogt de stormvastheid. Grind dempt het geluid en houdt uw woning zomers langer koel.

Bitumen leien

Onderhoud: Organische vervuiling zoals algen, mos en vogelpoep in een droge periode van het dak borstelen. Nadien insmeren of besproeien met Groenex of Greenstop.

Duiven overlast: span één of meerdere metaaldraden over de nok van het dak.

Mosgroei: zonlicht voorkomt overmatige mosvorming. Tracht met de aanleg en onderhoud van uw tuin hier rekening mee te houden. Mosgroei kan uw bitumen lei beschadigen omdat het mos de leislag en dus de bescherming verwijdert.

 

Geef een reactie

Scroll Up